ponedjeljak, 13. lipnja 2011.

Počinje proizvodnja prvog hrvatskog trimarana




U sklopu jedinstvene nautičke manifestacije Fiumanke predstavljen je početak izgradnje prvog hrvatskog trimarana pod nazivom VITAR23 projektantskog tima (Ivan Cindrić, Ivan Margić, Tin Matulja).

Projekt su predstavili vlasnik projekta Ivan Cindrić, projektant Ivan Margić i predstavnik proizvođača Alan Klanac. Trimaran je naziv za plovilo koje se sastoji od glavnog i dva pomoćna trupa, a gradnja prvog takvog hrvatskog plovila započinje krajem lipnja.

VITAR23 je atraktivno i dinamično plovilo izuzetnih maritivnih sposobnosti, zasnovano na omjerima zlatnog reza. Plovilo izgrađeno od karbona, bit će dugačko 6,99 metara, široko 5,62 metra i mase oko 750 kilograma te u idealnim uvjetima može postići brzinu i preko 20 čvorova. Projekt jedrilice napravljen je u skladu s važećim pravilima za projektiranje i gradnju plovila za sport i razonodu. Prema svojim karakteristikama zadovoljava sve uvjete za dobivanje CE certifikata.

Vlasnik projekta, gospodin Ivan Cindrić ističe kako je VITAR23, počevši od koncepta do detaljnog projekta, u potpunosti hrvatski proizvod te da vjeruje kako je to tek prvi trimaran iz VITAR serije čije će se kvalitetne značajke potvrditi već u slijedećoj nautičkoj sezoni.

Ivan Margić, iz projektnog ureda Margić projekt d.o.o., izjavio je kako je projekt detaljno razrađen, te da je tehnička dokumentacija gotova čime su, velikim dijelom, ostvareni preduvjeti za početak gradnje trimarana.

Ispred proizvođača, Alveus Performance-a, gradnju trimarana konkretnije je objasnio gospodin Alan Klanac koji naglašava kako su pripremne radnje izvršene te kako je sve spremno za proizvodnju prototipa. Klanac je dodao i kako u potpunosti vjeruje u uspjeh gradnje VITRA23 jer je pored iskustva u gradnji, Alveus Performance preuzeo odgovornost za izradu plovila prema visokim standardima i normama kvalitete i sigurnosti.

Važno je spomenuti kako dugoročno Projekt VITAR ima za cilj popularizaciju sporta, unapređenje nautičkog turizma te uspostavljanje atraktivnog i dinamičnog sistema regatnog natjecanja s one class design trimaranima, tip VITAR23. Održavanjem trimaranskih regata u blizini većih gradova na Jadranskoj obali, uz veliki broj učesnika regata, sponzora i medija, plasira se novi proizvod na svjetsko tržište te promovira Hrvatsku novim turističkim sadržajem.



Nema komentara:

Objavi komentar