petak, 10. prosinca 2010.

Intervju - Inovator godine 2010

09.12.2010. ( Q: Saša Vuksan - A: Ivan Cindrić ) Radio Rijeka - Leksikon

Duga je tradicija našeg kraja u izumima i inovacijama vezanim uz more. Nije stoga čudno što je inovator godine u Primorsko-goranskoj županiji, Ivan Cindrić nagrađen upravo za inovativnu jedrilicu - trimaran Vitar 23.

Q: O kakvom se plovilu radi i po čemu je inovativno?
A: Trimaran ima osnovni trup, koji je donekle sličan trupu jedrilice i ima dva pomoćna trupa tj. plovka koji pomažu da pri naletima vjetra plovilo održi stabilnost. Znači takvo plovilo, zbog toga što je stabilnije na vodi, ima puno manju masu, postiže puno veće brzine sa manjim vjetrovima, lakše je za transport, u biti je drugačiji tip plovila nego klasična jedrilica.

Q: A kakav je bio put do trimarana?
A: Razvoj samog  plovila teče od 2008. godine, dakle imali smo lijepi dan za početak - 08.08.2008. godine pa do današnjeg trenutka. Može se reći da razvoj teče polako,  ali ukoliko želite nešto napraviti visoko profesionalno i paziti na svaki detalj, onda je takav proces nužan. Dakle mi smo u dosadašnjem radu uspjeli napraviti kompletnu projektnu dokumentaciju, radioničku dokumentaciju i što je izuzetno bitno, cijeli projekt Vitar - koji stoji iza  trimarana, smo prezentirali i na institucionalnom nivou u republici Hrvatskoj. Dobili podršku i od ministarstava, također iz ureda Predsjednika republike, evo sada s današnjim danom smo dobili i prvu nagradu za inovaciju. Tako da smo dobili izuzetnu institucionalnu podršku.  Sa projektom smo sada u prelomnoj fazi, gdje se dakle za izradu prve serije trimarana od dvadeset komada traže kupci i investitori.

Cindrić objašnjava i da podrška nije materijalna ali je značajna logistička.

Q: Prvi trimarani bi trebali zaploviti već dogodine, a koliko će oni biti Hrvatski proizvod?
A: Naša je namjera, od samog starta, da napravimo što je moguće više Hrvatski proizvod. Tu postoje ograničenja pri nabavci samih sirovina, dakle karbonskih vlakana - jednostavno ne postoje u Hrvatskoj... Pri svakom tom materijalu i primjeni tog materijala mislimo uvesti novu tehnologiju, unaprijediti je, i napraviti od nje nešto prepoznatljivo, i novi Brend i novi Hrvatski proizvod.

Q: Priznanja i potpore ima, ali što inovatorima nedostaje?
A: Ne postoji povezanost, pa krenimo od ljudi, pa do poslovnih subjekata. Znači nema te nekakve umreženosti, nema želje da se zajedničkim radom postigne nešto, nego uglavnom vlada nekakva - nazovimo to ljubomora u poslovnom smislu. Nismo navikli još okupljati se u timske projekte i graditi timski, da svima bude bolje.

Q: A koliko su inovacije zaštićeno intelektualno vlasništvo?
A:  Zaštita kao takva, ne predstavlja recimo jednom Kinezu puno, dok sami trošak internacionalne zaštite takvog proizvoda je red veličina takav da nismo ni razmišljali o tome. Najbolja zaštita, što se tiče proizvodnje i novih proizvoda je u biti - što prije plasirati proizvod na tržište.

Zaželimo im dobro more! Za leksikon Radio Rijeke -
Saša Vuksan.

Radio intervju - youtube.com/vitar23

Nema komentara:

Objavi komentar